Met de komst van een nieuw middensegment in de huurmarkt worden de huren in Nederland op drie manieren gereguleerd: de sociale huur, de middenhuur en de vrije sector. Voor 2025 levert dat ook verschillende grenzen op voor de maximale huurstijging, zo meldt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Huurders in de vrije sector gaan volgend jaar maximaal 4,1 procent meer huur betalen. Voor de middenhuur (aanvangshuur in 2025 boven de 900,07 euro tot 1.184,82 euro per maand) is de maximale huurstijging 7,7 procent.

Voor de sociale huur, dus tot maximaal 900 euro per maand, gaat een limiet gelden van 5 procent voor de huurverhoging.

De ingangsdata van de nieuwe regels verschillen overigens per segment. Het maximum van 7,7 procent voor de middenhuur gaat vanaf 1 januari 2025 gelden. Voor de sociale huur geldt het maximum van 5 procent huurverhoging vanaf 1 juli 2025

Voor de sociale huur geldt tot 1 juli 2025 de maximale huurverhoging die vanaf 1 juli 2024 is ingesteld, te weten 5,8 procent.

Hoeveel de huren in de vrije sector mogen stijgen, wordt ieder jaar vastgesteld aan de hand van ofwel de prijsontwikkeling, ofwel de loonontwikkeling. Het laagste percentage is daarbij leidend. Verhuurders mogen daar dan 1 procentpunt bij optellen. In de middenhuur wordt altijd gekeken naar de gemiddelde loonstijging. Voor de sociale huur zijn vorige week tijdens de Woontop aparte afspraken gemaakt.

De lonen stegen dit jaar harder dan de prijzen. Het leven werd 3,1 procent duurder, terwijl de in cao's afgesproken salarissen met 6,7 procent omhoog gingen.

LEES OOK: Hoge Raad: 3% huurverhoging bovenop inflatie in vrije sector is eerlijk – miljardenstrop verhuurders van de baan